Nuffnang Ads

Pages

Tuesday, June 6, 2017

KOREA : DAY 3

Anyanghaseyooooo...autumn in my heart

28.10.2015 (DAY 3)
-Nami Island
-Cheonggyecheon Stream
-Dongdaemun
-DDP

Kami pergi ke Pulau Nami dgn menaiki bas.. Kami menaiki bas selama dua jam untuk smpai ke Pulau Nami..selepas menaiki bas..kami kena beli tiket utk naik feri ke Pulau Nami. Pulau Nami ni agak jauh dari Seoul. Selain daripada bas korang boleh jugak menaiki subway utk ke Pulau Nami. Dalam bas kemain nk tgk pemandangan tp tdooo..huuu

Melompat sorang2
 Masa ni melawat  Nami Island masa tgh autumn..so dedaun dah kekuningan dan ad yg kaler merah.. first time in my life tgk daun2 macam2 warna n lawa2.. macam xpercaya berada di Nami..tahu Nami masa tgh giler tgk Winter sonata..masa tu sekolah rendah lagi...minat giler dgn Hero Bae Young Jung dan Heroin Choi Jin Woo.. masa tu duk tgk jee heroin...asal lawa sgt ni..asal puteh sgt ni..asal kulit dia licin n gebunyaaa.. walaupun masih sekolah rendah tp masih boleh menilai kecantikan..haderrrr.. masa minat korea ni masa ni org xgiler sgt kpop n kdrama mcm skrang..

boleh sewa basikal 3k won utk sejam
After berbelas tahun selepas tgk kdrama winter sonata...here I am !!.. my first kdrama I watched was winter sonata dan ibarat dtg bertemu dgn hero n heroin di bumi Nami..



daun warna merah.. awesome!
setelah penat berjalan n selfie kt pulau nami..is time toooo LUNCH..kt restaurant yg berada dlm Pulau Nami tu..kami order nasi goncang tuna dgn pajeon.. setiap org yg dtg Nami mmg wajib mkn dua benda penting ni..nasi tu kena goncang2 dlu sebelom mkn bia dia sebati dengan tuna kt dalam..kena pakai glove sbb nasi tu panas..bekas besi tu pun panas..lepas tu mkn nasi panas dgn seafood pajeon..sedap owhh,,tmbah lagi dgn cuaca sejuk 

Nasi goncang pulau nami yg femes

selepas tu.. kami pulang ke seoul dan seterusnya ke Cheonggyecheon Stream..

Cheonggyecheon Stream




KOREA : DAY 2

Anyeonghaseyooo...autumn in my heart..

27.10.2015 (DAY 2)
-Itaewon
-Namsan Tower

dah dua tahun berlalu..baru nk update pasal day 2 trip ke korea... lupa dah weiiiiii.... T_T

pada hari kedua ni sy pergi melawat masjid yg berada di itaewon..so..i guess u guys dah tahu pasal ni semua..korea buat masa sekarang ni tgh meletop letop kt Malaysia...ibarat hampir setiap org wish nk pergi korea..so jgn bazir2 masa lagi... peking beg dah terus pergi..


Tadaa.. ini dia masjid dkt korea yg berada di itaewon..Allahuakbar
After penat jalan2...masa untuk mengisi perut...lunch dkt Eid ...restoran Eid ni sangat sangatlah femes di kalangan rakyat Malaysia...mmg boleh dikatakan tmpt wajib singgah lau dtg Itaewon.. sekarang Eid ni dah ad cawangan dkt Malaysia..kt bangi.. sebab sgt femes hingga boleh bukak cawangan dkt Bnagi.. rasa dia sama je mcm dkt Korea.. boleh amik feel dkt Eid bangi dlu sebelom pergi Korea

inilah menu yg dipesan ..Bulgogi is da best!!
Lepas jalan2 kawasan Itaewon.. destinasi seterusnya adalahhhhhh.. Namsam Tower.. sampai sini dah nk gelap..pergi ke Namsan Tower dgn menaiki bas dari Itaewon.. Bila tiba di Namsan Tower ni suhu dah 5'c dan qie hanya skirt n kemeja je ..hahahaha... 5'c tu baru kt bwh..belom naik atas lagi... dengan beranginnya..haha... org laem dgn baju tebal..baju kot..baju sejuk.. tp Alhamdulillah,..berjaya kawal minda dgn mengatakan tgh berada dlm bilik sauna.. mujur xrasa sejuk sgt walaupun hakikatnya kawan2 laem dah mengigil smbil pakai baju sejuk... diaowg tanya 'xsejuk ke?' ...huuu

mangga-mangga cinta


lepas setel semua ni..terus balik ke rumah dan singgah dinner mkn nasi goreng seafood di YOOGANE berhampiran dgn tmpt tinggal.. owh sedapnyaaa.. oppa tolong gaulkan.. cuaca makin lama makin sejuk..n xbwk sehelai pun baju sejuk...(byk sgt ke lemak?)

ok.. annyeonggggg...

sebenarnya nk cerita cara2 nk g namsan tower ni tp dah dua tahun lepas,..LUPA!

Thursday, March 24, 2016

KOREA : DAY 1 (EVERLAND)


DARI GUESTHOUSE (HYEHWA nak ke EVERLAND)

Cara-cara nak ke everland ada TIGA option :
1. by subway and then naik bus (one transfer station)
2. by subway and then naik bus (two transfer statio)
3. by suway straight terus ke everland tanpa naik bus

**subway tu boleh je nk lalu ikut mane2..kita boleh pilih jalan kt apps tu,,ni qie bagi option jela nk guna jalan mane..seoul subway apps ni ada arrival, stop and depart..so kita boleh pilih nk arival kt mane,nk stop/tukar kt mane and depart kt mane..yg qie buat ni dari Hyehwa station tempat qie stay..so if korang stay berhampiran dgn Station mana2, just bermula dari tempat korang lah..Guna seoul subway apps ni.  (harap faham..xpandainya nk explain..huuu)
** korang boleh install apps ni kt hp korang (play store).. taip "seoul subway" akan keluar byk..pilih lah yg mane selesa..n godek2..xperlu internet pun if nk guna..dun wori lau kt sana korang xde tenet..qie pun xlanggan tenet..nk berjimat cermat.
**nak balik..guna cara yang sama

OPTION 1 (SUBWAY + BUS)
- hanya perlu tukar station SATU sahaja (Sadang Station)

Dari Hyehwa Station ke Gangnam Station
- Dari Hyehwa (Line 4)
-Turun kt Sadang Station
-Tukar ke Line 2
-Turun Gangnam
-Exit 10

-dari exit 10 tu..jalan straight je smpai jumpa stesen bus
-amik BUS 5002 utk ke Everland
-jangan lupa beratur ye


OPTION 2 (SUBWAY + BUS)
-Perlu tukar DUA station (Chungmuro station , Seoul National University of Education Station)

Dari Hyehwa Station ke Gangnam Station
-Dari Hyehwa Station (Line 4)
-Turun kt Chungmuro Station
-Tukar Line 3
-Turun kt Seoul National University of Education
-Tukar Line 2
-Turun kt Gangnam
-Exit 10

-dari exit 10 tu..jalan straight je smpai jumpa stesen bus
-amik BUS 5002 utk ke Everland
-jangan lupa beratur ye
Berhampiran bus stop..tepi jalan je..jgn risau,,jalan je smpai jumpa..
bus 5002 bus warna merah
pastikan naik bus yg betol
OPTION 3 (SUBWAY STRAIGHT TO EVERLAND)

Dari Hyehwa Station ke Everland Station
(Boleh terus ke Everland tanpa naik bas)
-Dari Hyehwa Station (Line 4)
-Turun kt Chungmuro Station
-Tukar Line 3
-Turun kt Yangjae Station
-Tukar Line Shinbundang
-Turun kt Jeongja
-Tukar Line Warna Kuning tu (nama update kemudian)
-Turun kt Giheung
-Tukar Line (YoungIn Everline)
-Turun kt Everland
(for more info = goole)..hee

SHUTTLE BUS

-ini adalah tempat turun bas 5002 dan perlu naik Shuttle bas utk ke everland
-ikut signboard ni utk ke tempat shuttle bas

Sampai je.ikut org ramai2 g kt shuttle bus utk ke EVERLAND
bayaran : FREE
Tempat shuttle bus

**Jangan lupa..balik guna cara yang sama je macam datang..buat secara reverse.. =P

Kamsahamnida.... =) muka senyum


;;BLOG akan dikemaskini dgn lebih maklumat detail

KOREA : DAY 1

Anyeonghaseyooo...autumn in my heart..

26.10.2015 (DAY 1)
-Tiba di Incheon airport
-urusan check in di guesthouse
-Everland


Sebaik tiba di Incheon Airport,,benda pertama adalah beli T-Money
-T-Money mcm touch N go
-beli kt mana2 convenience store (7 Eleven, GS25 n dll)
-top4 T-Money
-kt aiport ada convenience store (7Eleven)
- g kt kaunter n minta maps subway

tempat menginap qie
-Bong Backpackers dekat Hyehwa
- RM50 ++ utk satu hari per person
- Konsep dia mcm dorm
- Ada byk bilik tp satu bilik ada 3 katil single, ada yang 4 katil single, n ada yg 6 katil single

Dari Incheon Airport ke guesthouse bong backpackers ada tiga cara
- by bus (Mahal Cket) = 10kWon
- by subway (murah dari bas)= 5kWon (tidak lebih dari 5kwon)( dia all in stop..setiap station dia stop tu yg murah dari airport railroad)
- by airport railroad (paling mahal) macam KLIA EXPRESS..dia nonstop dari Airport terus ke seoul station. Kelebihan cpt sampai n jimat masa..lau jenis yg mementingkan masa..boleh try!


so option qie opkos lah by subway..sbab murah walaupun lau guna tue dia betol2 berhenti depan guesthouse..so why not kita jalan kaki cket dari stesen Hyehwa tu ke guesthouse..actually xjauh pun jalan kaki,,n jalan pun xde bukit2..just kena naik tangga subway je tinggi..so lau bwk beg berat..bersedialah jadi sado kejap..tp OK je,,jalan kaki lam 5min je..xde hal lau bagi org muda..pastikan kasut btol2 selesa..lau boleh sport shoes yg selesa..

Incheon airport ke Seoul station ke Hyehwa.,,turun kt hyehwa.
Ni guna apps seoul suway..boleh download
boleh tgk full image kt apps

Kamsahamida...

::: Blog akan dikemaskini kemudian





KOREA : Itineri

Anyanghaseyooooo....ke manakah kitaaaaaa...

KOREA



tarikh travel : 26.10.2015 - 31.10.2015
musim : autumn in my heart

Itineri Perjalanan 

26.10.2015 (DAY 1)
-Tiba di Incheon airport
-urusan check in di guesthouse
-Everland

27.10.2015 (DAY 2)
-Itaewon
-Namsan Tower

28.10.2015 (DAY 3)
-Nami Island
-Cheonggyecheon Stream
-Dongdaemun
-DDP

29.10.2015 (DAY 4)
-Gyeongbukgng Palace
-King Sejong Museum
-Ewha Womens University
-Sinchon
-Hongdae Street

30.10.2015 (DAY 5)
-Namsangol Hanok Village
-Namdaemun Market
-Hangang Park
-Myeongdong

31.10,2015 (DAY 6)
-urusan check out
-pulang ke Malaysia

-tapi better lau nk g EVERLAND g FULL DAY,,jgn buat mcm qie..smpai je terus g eveland...qie g ari first bersebab..
-dlm itineri mmg xde pun nk g everland n qie g awal sehari daripada kawan2
-so utk mengisi hari first day...qie g everland
-qie g sehari sbb tiket pada 27.10.2015 mahal..n sehari sebelom tu murah,,,beza sgt jauh..daripada habiskan duit dkt tiket better habiskan duit dkt korea...xgituuuu...tp kena pasrah n gigih la g awal tanpa kawan...perlu cari guesthouse tu sendiri,,,tp xpe..korea maju n transportation sgt senang..qie walaupun baru first time jejak kaki kt korea..dengan jayanya jumpa guesthouse tu tanpa sesat..hohohohoooo...bangga =P.. lau qie boleh korang pun boleh..fighting!
-pada hari kedua tu,, bgn dah tengahari cz tggu kawan2 smpai..diaowg smpai agak lewat jgk,,so itu je yg mampu pergi..so better korang ubah itineri DAY 1 n DAY 2 kasi padat n xrugi masa..

Next ----> KOREA : DAY 1 (ARRIVAL) <--- a="" klik="" sini="">

Kamsahamida =)


Tuesday, December 1, 2015

Sunday, April 5, 2015

welcome 2015

april 6,15 .update blog buat pertama kali pada tahun 2015 neh...

assalamualaikum 2015....

now, qie dah mempunyai kehidupan yang baru..which means dah habis degree yg memenatkan dan sekarang sambung master yg lagi memenatkan.. qie xtahu lah nape g gatal2 nk smbung belajar...and now im very booooooooosaaaan with my new life as a postgraduate student... u know why???

1. im alone.. no friends..makes me very bosan without friends

2. i dun know what im doing.. huh????

3. can i survive???

4. rasa nak kawen lah plak...

5. berjauhan dgn femili members..

guysss.. please pray for me...semoga berjaya menempuhia lam master yg lagsung tidak seronak neh...


2015.. please..please...pleaseeeee be nice to me..

i love alls... muahciked!